Inschrijving – visum – erkenning
Sinds de inwerkingtreding van de wet op de GGZ-beroepen krijgen psychologen heel wat berichten over de erkenning en het visum voor de uitoefening van de klinische psychologie. Het onderscheid en de verhouding met de inschrijving op de lijst van de Psychologencommissie is daarbij niet altijd duidelijk. Met onderstaande informatie trachten we de verschillen tussen al deze begrippen scherp te stellen. Daarnaast geven we nog een overzicht van de belangrijkste modaliteiten van de professionele stage voor een klinisch psycholoog en de uitoefening van de psychotherapie.
Wij zijn ons ervan bewust dat de onduidelijkheid over de praktische uitvoering van de wet op de GGZ-beroepen vragen met zich meebrengt. We proberen via deze weg de informatie hierover te centraliseren en u op de hoogte te houden van elke stap in dit proces.
Gelet op de kwantiteit van de informatie, hebben we onderstaande opdeling gemaakt. Afhankelijk van de informatie die u wenst te raadplegen, kan u doorklikken.
Het visum in praktijk
Indien u een antwoord zoekt op één of meerdere van onderstaande vragen, kunt u onze webpagina “het visum in de praktijk” raadplegen:
- Waarom heeft u het visum klinisch psycholoog niet of niet automatisch gekregen?
- Wat was de rol van de Psychologencommissie?
- Hoe kunt u uw visum ontvangen?
- Hoe kan ik een bewijs van ervaring ontvangen, zoals mijn inschrijving bij de Psychologencommissie?
Focus: wat zijn de verschillen tussen de inschrijving, het visum en de erkenning en hoe verhouden ze zich tot elkaar?
Indien u zich één of meerdere van de volgende vragen stelt of in het algemeen meer informatie wenst over de inschrijving, het visum en de erkenning, verwijzen wij u graag door naar onze webpagina “Focus: wat zijn de verschillen tussen de inschrijving, het visum en de erkenning en hoe verhouden ze zich tot elkaar?”:
- Wat houdt de inschrijving bij de Psychologencommissie in?
- Wat houdt het visum bij de FOD Volksgezondheid in?
- Wat houdt de erkenning bij de gemeenschappen in?
- Onder welke voorwaarden moet ik de inschrijving, het visum en/of de erkenning bekomen?
Professionele stage
Voor meer informatie over de professionele stage, kan u klikken op onderstaande knop. U zal er een antwoord vinden op de volgende vragen:
- Welke categorie van klinisch psychologen moet de professionele stage volgen?
- Wat houdt de professionele stage in?
- Hoe lang duurt de professionele stage?
- Bij wie of bij welke instantie(s) kan de professionele stage worden afgelegd?
- Gaat het om een bezoldigde of een onbezoldigde stage?
Erkenning als ‘erkend stagemeester’ of ‘erkend stagedienst’
De professionele stage kan enkel worden afgelegd bij een ‘erkende stagemeester’ in een ‘erkende stagedienst’. Wij nodigen u uit om onze webpagina te raadplegen, indien u hierover meer informatie wenst. De volgende vragen komen aan bod:
- Wie komt in aanmerking als ‘erkend stagemeester’?
- Wat wordt bedoeld met een ‘erkend coördinerend stagemeester’?
- Welke verplichtingen heeft een erkend stagemeester?
- Welke diensten komen in aanmerking als ‘erkende stagedienst’?
- Welke verplichtingen heeft een erkende stagedienst?
- Welke concrete stappen moet ik ondernemen om de erkenning als erkende stagemeester en stagedienst te bekomen?
- Wie houdt toezicht op de erkende stagemeesters en stagediensten?
Toezichtscommissie
De visumverplichting brengt met zich mee dat de klinisch psychologen onderworpen zijn aan de Toezichtscommissie. Voor meer informatie over de Toezichtscommissie, kan u hier terecht.
Uitoefening psychotherapie
De psychotherapie wordt niet beschouwd als een apart gezondheidsberoep, maar wel als een behandelvorm die is voorbehouden aan personen die aan een aantal voorwaarden voldoen.
Klik op de afbeelding om de PDF te downloaden.
Bronnen
Geestelijke gezondheidszorgberoepen (z.d.). Geraadpleegd via https://www.health.belgium.be/nl/gezondheid/zorgberoepen/geestelijke-gezondheidszorgberoepen.
Erkenning, registratie of visum (z.d.) Geraadpleegd via https://www.zorg-en-gezondheid.be/erkenning-registratie-of-visum
Van Overstraeten, M. (2017). Deel 2, hoofdstuk 2 – De uitoefening van de klinische psychologie. In Callens, S., & Van Overstraeten, M. (coörd.). Het beroep van psycholoog en de uitoefening van de klinische psychologie. Limal, Anthemis.